tirsdag 8. desember 2009

Julekake, julekake, hjem'bakt brød


Mmmm...ferskt julebrød med ost. Godteri!


125 g Tine smør
5 dl H-melk
1 pk fersk gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner (evt sukat for dem som liker det)
-
1 pisket egg til pensling

Smelt smøret i en liten kjele, og ha melken i. Varm forsiktig opp til fingervarmt. Rør gjæren ut i blandingen, ha over i en bakebolle og elt inn mel blandet med sukker og kardemomme. Elt til deigen er blank og smidig, den skal slippe bollen helt. Hev under plast i ca 45 minutter.
Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner (evt sukat) på emnene, rull sammen, og elt til store runde boller. Skjær skrå striper langs kanten på brødet, og trykk godt ned på midten. Dette hjelper brødet å bevare fasongen, og det sprekker ikke så lett.  Du kan også bruke vanlige brødformer. Heves under plast i ca 30 minutter.
VIsp sammen egget, og pensle kakene. Stekes nederst i ovnen på 175 grader i ca 30 minutter. Avkjøl på rist. Hiv innpå!!!


2 kommentarer:

  1. Nå fikk jeg flashback til barndommen. Bestemor brukte å bake julekake te jul...kanskje eg og ska prøve på det ;)

    SvarSlett
  2. Ja, er en sånn barndomsting for meg også. De ble kjempegode!

    SvarSlett